Door Noud Wijnen

Fietsvrienden en -vriendinnen

Als lid van onze fietsclub mag ik jullie via dit schrijven wijzen op een heel prettige manier om de Mont Ventoux (Z Frankrijk) te beklimmen. “Prettig, hoezo?” zul je zeggen. Welnu, jaarlijks organiseert de Stichting Mont Ventoux (Meppel) een prachtige happening, vergelijkbaar met de Alpe d’Huzes, maar minder massaal en daardoor waarschijnlijk gezelliger en meer persoonlijk. En op een berg met karakter als geen andere. Op Donderdag 30 aug. (wandelaars en hardlopers) en Vrijdag 31 aug. (fietsers) gaan we omhoog vanuit Sault, naar de top op 1912 m. hoogte, 26 km verder. Dit alles voor het goede doel: een oplossing dichterbij brengen voor het probleem kanker.

Het aardige van deze opzet is dat 60% van de opbrengst gaat naar het KWF (Koningin Wilhelmina Fonds), dat fundamenteel onderzoek steunt naar kanker en 40% voor locale organisaties die kankerpatiënten ondersteunen, zoals in Emmeloord het Toon Hermans Huis, een inloophuis voor kankerpatiënten; een ontmoetingsplaats waar lotgenoten elkaar ontmoeten bij koffie en aktiviteiten. Ik kan je vertellen: dat doet hen zó goed. Kanker maakt eenzaam, maar lotgenotencontact lost deze eenzaamheid deels op. Daarom deze oproep:Geef je op en doe mee; je zult er geen spijt van hebben.

De Stichting Mont Ventoux (op internet ook te vinden onder “Groot verzet tegen kanker”) organiseert vervoer met bussen vanuit Meppel en elders naar en van Montbrun, een plaats in de buurt van Sault; Daar zijn ook mogelijkheden voor overnachtingen in huisjes of tenten. Daar, in Sault dus, vindt ook de start plaats; de wandelaars worden vanaf de top teruggebracht naar Montbrun, de fietsers dalen natuurlijk zelf af. Voor mensen die in hun broek doen bij het horen van het woord Mont Ventoux: de klim vanaf Sault is wat minder zwaar dan die vanaf Bedoin: daar moet je 10 km door het beruchte bos klimmen met stijgingspercentages van 10-11%. Maar de laatste 6 km behelzen dezelfde route: steil, maar wél te doen naar de top. Advies: zoek een brede rug op als windvanger, want het kan daar spoken. Dus vrouwen: laat je niet afschrikken; Je zult er geen spijt van hebben. De Mont Ventoux op je palmares misstaat zeker niet.

Meer informatie kun je vinden op de site: “Groot verzet tegen kanker”; daar kun je je ook opgeven. Tevens info over kleding, hoe bestellen, data, vervoer. O ja, als je dan toevallig toch al met vakantie bent in die omgeving, zoals ik, dan hoef je natuurlijk geen vervoer en verblijf te regelen. Het is de bedoeling dat alle deelnemers sponsors zoeken tot tenminste 400 euro voor dit doel. Je mag zelf invullen waar “jouw” 40% voor locale doelen heen gaat. Er is een lijst van kanker gerelateerde locale goede doelen; zoals gezegd o.a. het Toon Hermans Huis Emmeloord. Mocht je ondanks mijn aanbevelingen tóch niet mee fietsen, dan kun je natuurlijk ook deelnemers sponsoren, via diezelfde site “Groot verzet tegen kanker” onder het kopje Deelnemers, op naam van een je bekende deelnemer; bv een tientje of meer; alles is welkom. Ik hoop dat velen van jullie/ons dit avontuur aangaan, alleen of in een groepje, dat we elkaar ontmoeten in de bus, het base-camp, of boven op de berg.

Vragen?
Bel me gerust: Noud Wijnen 0613669108